Supersupporters uit Duitsland

De award voor de meest enthousiaste supporters zal zeker weten naar Duitsland gaan dit jaar. Ze zingen, dansen en juichen hun team naar de overwinning. Ze hebben spandoeken, drums en petjes, wat ze een spektakel op zich maakt.

Wij hebben gesproken met Sebastian Wieselen, die zelf ook speler van Duitsland U19 is geweest. Sindsdien komt hij ieder jaar het Duitse team aanmoedigen op het U19 KWC.

Helaas begon het toernooi vrij teleurstellend voor het Duitse team dat verloor van de Dominicaanse Republiek. Dit betekent dat een 9e plek het hoogst haalbare is. Sebastian zegt: “Dit is niet wat we gehoopt hadden, spelen tegen Polen en Hongarije”.

Toen we hem vroegen waarom de Duitse supporters zo enthousiast waren zei hij: “Het begon allemaal in 2011, met maar 7 of 8 mensen. We verbleven op de camping hier vlakbij. Nu verblijven we in een mooi appartement en het is fantastisch om samen met m’n korfbalvrienden hier een feestje te bouwen. We zijn nu met 18 mensen, ons hoogste aantal supporters ooit.”

Voor Sebastian is het extra speciaal dat drie meisjes van Duitsland uit zijn eigen team komen. Zij zijn ook zijn favoriete spelers, ook al is hij een beetje bevooroordeeld.

Omdat hij vroeger ook een speler van Duitsland U19 is geweest, vroegen we hem hoe het mogelijk is dat een nationaal team samen kan trainen met een land zo groot als Duitsland. Sebastian zegt: “Je hebt gelijk, Duitsland is groot, maar de korfbalgemeenschap ik erg klein.”

Korfbal is inderdaad in Duitsland niet een grote sport, er zijn maar 2000 spelers. De meesten spelen in een club rondom Bergisch Gladback vlakbij Keulen en Castrop-Rauxel vlakbij Dortmund. “Dit betekent dat je na 2 seizoenen iedereen wel zo’n beetje kent. Daarom gaan Duitse teams ook vaak naar Nederland toe om te oefenen tegen Nederlandse teams in de 3e en 4e klasse om ook wat variatie in tegenstander te hebben. Er wordt hard gewerkt om korfbal groter te maken in Duitsland. Maar dit is lastig, want veel jonge mensen willen voetbalheld worden in Duitsland, maar geen korfbalheld.''